Naslovnica Politika HDZ BiH bi odmah otvorio pregovore o Izbornom zakonu

HDZ BiH bi odmah otvorio pregovore o Izbornom zakonu

550

Kupres — Klauzura Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine održana je danas na Kupresu, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, predstavio je ukratko aktuelnu političku situaciju, te naglasio poziciju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Okupljeni zvaničnici sa svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti; državne i entitetskih, kantonalnih i lokalnih nivoa razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji, strateškim ciljevima, te stanju i poziciji Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Pored osvrta, zvaničnici su se kroz raspravu dotakli svih područja djelovanja, kao i planova angažmana za predstojeći period.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, naglašeno je kako će osnova djelovanja biti prema presudama Ustavnog suda BiH, uz tehnička pitanja koja će biti dio opće rasprave. Naglašeno je kako se već u idućoj sedmici mora otvoriti pregovarački proces, a HDZ BiH će biti inicijator za razgovor oko izmjena Izbornog zakona.

“Ne trebaju nam nametnute odluke i rješenja, mi u BiH moramo osmisliti kako provesti cijeli proces u naredna dva ili tri mjeseca i doći do konačnog dogovora”, poručeno je.

Također, na klauzuri je raspravljano o Komunikacijskoj strategiji HDZ-a BiH, gdje su svi prisutni u međusobnom razgovoru i razgovoru s vodećim stručnjacima dali vlastiti doprinos, stoji u saopštenju.

(StarMo)