Naslovnica Izdvojeno Haški tužioci traže osudu za genocid i u drugim opštinama

Haški tužioci traže osudu za genocid i u drugim opštinama

299

Haag — Haško tužilaštvo traži potvrdu doživotne kazne za Ratka Mladića i presudu za genocid u drugih pet općina u BiH. Odbrana Ratka Mladića od Žalbenog vijeća traži oslobađajuću presudu i to po svim tačkama optužnice. Konačna odluka je sredinom iduće godine.

Haškim tužiocima bila je ovo posljednja prilika da pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove argumentira da je počinjen genocid, pored Srebrenice, i u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

– Ciljano je 128.000 ljudi, žena i djece, i ti samo zbog njihovog grupnog identiteta. Po bilo kojim mjerilima to nije nekakva mala zločinačka namjera. Njene razmjere su velike i onda potpada pod određenje genocida. Zakon se ne smije ustezati od toga da sasvim jasno nazove počinjeni zločin njegovim pravim imenom i u ovom slučaju riječ je o genocidu – kazala je tužiteljica Laurela Baig, prenosi federalna.ba.

Tužilaštvo je bilo jasno i u slučaju potvrđivanja kazne doživotnog zatvora kao odgovor na zahtjev odbrane za oslobađajuću presudu. Doživotna robija – jedina je to, kažu, zamisliva kazna uzimajući u obzir karakter, razmjere i brutalnost Mladićevih zločina. I u Žalbenom postupku odbrana prisilno odvođenje civila iz Srebrenice predstavlja kao humanitarnu evakuaciju. Te da se zločini u Kravici nisu desili po naređenju Mladića, naglašava Mladićev advokat Dragan Ivetić, uz citiranje svjedoka.

– Tužilaštvo pokušava da pobjegne od naših stvarnih argumenata da se ova pogrešna analiza smatra argumentom o vojno neophodnoj radnji. Međutim, to nije bio naš argument. UN su utvrdile da sanitarne i druge uslove u Potočarima i u tom predjelu su izazvane vrućinom i da je veliki broj ljudi stvorio potencijalnu humanitarnu katastrofu. Ako je tako, onda je UN kriv za takva postupanja – izjavio je advokat Ratka Mladića Dragan Ivetić.

– Ratko Mladić je je jedan od najgorih ratnih zločinaca koji su se ikad našli pred licem pravde pred nekim međunarodnim sudom. Odgovoran je za lišavanje života hiljada ljudi. Sprovodio je kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva u Sarajevu kako bi ih terorizirao više od tri i po godine. Odgovoran je za genocid u Srebrenici. Isto tako odgovoran je za uzimanja talaca osoblja UN-a. U svim tim krivičnim djelima Mladić je bio ključni igrač čija je uloga bila glavna. Mladićevi zločini nisu utjecali samo na direktne zločine, njegova brutalna ostavština utjecat će na generacije koje dolaze. Kazna doživotnog zatvora je jedina zamisliva – zaključila je tužiteljica Barbara Goy.

Sudu se obratio i Ratklo Mladić, koji je kazao da je bio meta NATO pakta kao i da prvostepeno vijeće nije u pravu kada ga je osudilo na doživotnu kaznu zatvora smatrajući da su u sukobu interesa. Odbrana je prije Mladićevog obraćanja upozorila na njegovo loše zdravstveno stanje i da pati od nekoliko bolesti i da zbog toga ne razumije koje su posljedice ove rasprave.

(StarMo)