Naslovnica Region Haški sud: Srbija odbila uhapsiti radikale

Haški sud: Srbija odbila uhapsiti radikale

488

Haag — Postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daqun u predmetu protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, visokih zvaničnika opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, donio je odluku da od predsjednika Mehanizma zatraži da obavijesti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića.

U odluci objavljenoj na internet-stranici Mehanizma i dostavljenoj medijima, sudija Liu Daqun podsjeća da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa, na koje se Beograd poziva kao na prepreku za izručenje dvoje “radikala”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Sudija Daqun u odluci takođe naglašava da je irelevantno isticanje Srbije da je spremna da Radeti i Jojiću sudi pred sopstvenim pravosudnim organima.

Sudski Mehanizam u Hagu je 2019. godine, a onda ponovo 8. decembra prošle godine zatražio od vlasti Srbije izručenje Radete i Jojića, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenja mita svjedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Postoji i međunarodni nalog za hapšenje Radete i Jojića koji je sud Ujedinjenih nacija uputio državama članicama UN.


Tribunal je u martu 2017. godine saopštio da je Interpol raspisao crvene potjernice za Radetom, Jojićem, kao i Jovom Ostojićem koji je u međuvremenu, u junu 2017. godine, preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Iz Haga je do sada, prema podacima dostupnim u medijima, šest puta zatraženo hapšenje Radete i Jojića.

Predsjednik suda Carmel Agius je ranije već prijavljivao VS-u Ujedinjenih nacija da Beograd ne sarađuje u ovom predmetu.

(StarMo)