Naslovnica Život Harry “žali”, ali…

Harry “žali”, ali…

735
foto arhiva

London — Britanski princ Harry izrazio je “žaljenje”, zbog sporazuma s kraljicom Elizabetom da on i njegova supruga Meghan odustanu od kraljevskih dužnosti.

Buckinghamska palača i kraljica objavili su u subotu da Harry i Meghan više neće biti članovi britanske monarhije, te da više neće koristiti svoje titule “kraljevskog visočanstva” i da će se od sada sami finanisrati, kao i da će moći započeti novu karijeru.

“Nadali smo se da ćemo nastaviti služiti kraljici i zajednici bez korištenja javnih sredstava. Nažalost, to nije bilo moguće” – istaknuo je princ, šesti po redu za prijestolje.

Dodao je da je prihvatio takvu odluku, ali znajući da to ne mijenja njegovu predanost, te je izrazio nadu da će svi shvatiti zašto se povukao od svega što je ikada poznavao kako bi zakoračio u ono što će, nada se, biti mirniji život.

Prema dogovoru, Harry će ostati princ, a par će zadržati titulu vojvode i vojvotkinje od Sussexa dok započinju novi život na relaciji između Britanije i Sjeverne Amerike, gdje će provesti većinu svog vremena, ali oni neće učestvovati u budućim svečanim događajima ili kraljevskim turnejama.

“Tužan sam što je došlo do toga – kazao je Harry, ali je istaknuo da je odluka o odstupanju uslijedila nakon višemjesečnih razgovora te da ju nije donio olako”.

(StarMo)