Naslovnica Region Harčenko o Kosovu: Rusija samo za rješenje, koje će “zadovoljiti Srbe”

Harčenko o Kosovu: Rusija samo za rješenje, koje će “zadovoljiti Srbe”

153
Aleksandar Bocan- Harčenko

Beograd/Moskva — Ruski stav o rješavanju kosovskog pitanja je nepromjenjiv i zasniva se na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 i Rusija će se saglasiti samo sa onim rješenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na Kosovu i Metohiji, poručio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan- Harčenko.

U autorskom tekstu za časopis SNS-a “Napredak”, koji prenose “Večernje novosti”, Bocan-Harčenko je istakao da Rusija posebnu pažnju posvećuje situaciji u vezi sa Autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

– Razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštivanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti Srba na Kosmetu – naveo je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je istakao da strane same treba da se sporazumiju, a da su kontraproduktivni forsiranje “definitivne normalizacije”, nametanje unaprijed pripremljenih recepata i vremenskih okvira.

Ukazao je da je Rusija opredijeljena za razvoj saradnje “po širokoj lepezi pravaca” i da ključan značaj tome daje povjerljiv politički dijalog na najvišem nivou.

– Polazimo od toga da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba da nepristrasno i efikasno ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu – naveo je Bocan-Harčenko.

(StarMo)