Naslovnica BiH Hapšenja, zbog krijumčarenja migranata kod Zvornika i Posušja

Hapšenja, zbog krijumčarenja migranata kod Zvornika i Posušja

125
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode četiri državljana Bosne i Hercegovine koji su spriječeni u pokušaju krijumčarenja 20 stranih državljana, javili su u ponedjeljak iz GP BiH.

Na području Zvornika, 22. januara 2022. godine, prilikom granične kontrole Mercedesa, bh. nacionalnih oznaka, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik otkrili su devet osoba afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata, a koje su izjavile da dolaze iz Kameruna (4), Gvineje (2) te po jedna osoba iz Malija, Obale Slonovače i Senegala. Vozilom je upravljao državljanin BiH.

Prethodno, 21. i 20. januara 2022. godine, pripadnici Centralnog istražnog ureda GPBiH i Jedinice granične policije Gorica, u dva odvojena slučaja na području Posušja, spriječili su krijumčarenje osam državljana Turske i tri državljana Pakistana. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se trojica bh. državljana koji su migrante krijumčarili u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela “krijumčarenje osoba”, o navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužitelji Tužiteljstva BiH. Prema njihovim naredbama državljani BiH lišeni su slobode i protiv njih bit će dostavljen izvještaj o kaznenom djelu, dok su strani državljani predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

 

(StarMo)