Naslovnica BiH Hajdarović: Skupi lijek staviti na esencijalnu listu

Hajdarović: Skupi lijek staviti na esencijalnu listu

523
foto: Fena

Sarajevo — Delegatkinja Alisa Hajdarović podnijela je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH inicijativu da medikament Infolic HP bude uvršten na esencijalnu listu lijekova u Federaciji BiH zbog potreba pacijenata koji pate od inzulinske rezistencije kao opasnosti od razvijanja šećerne bolesti.

Hajdarović je kazala da Infolic HP daje dobre rezultate, ali je za mnoge pacijente nedostižan jer je skup u apotekama.

Ovu inicijativu, kazala je Hajdarović, podnosi iz pijeteta prema Elmiri Sefo, djevojci tragično stradaloj u aprilskom zemljotresu u Stocu.

Nekoliko dana uoči pogibije, Elmira je razgovarala s Hajdarović te je ishod tog razgovora bio da delegatkinja podnese navedenu inicijativu organima odlučivanja, javila je Fena.

Hajdarović je, kaže, učinila to na jednoj od sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona iz koje je i delegirana u federalni Dom naroda, ali joj je tada rečeno da je njena inicijativa zapravo problematika federalnog nivoa, zbog čega je poduzela naredni korak danas u federalnom Domu naroda.

Sjednica Doma je u toku, a Hajdarović je, poput brojnih drugih delegata, njenu inicijatvu podnijela u okviru ustaljenog početnog jednosatnog termina rezervisanog za delegatske inicijative i postavljanje pitanja nadležnim institucijama.

Uobičajeno, ishod njihovih inicijativa i odgovori na pitanja budu poznati naknadno.

(StarMo)