Naslovnica Mostar Hadžović: Sve mjere i preporuke su promjenjive

Hadžović: Sve mjere i preporuke su promjenjive

264
foto: Vlada HNK

Mostar — Ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović posjetio je u ponedjeljak Četvrtu osnovnu školu Mostar gdje je prisustvovao programu upriličenom u povodu početka nove školske 2020./2021. godine.

Nakon svečanosti ministar Hadžović je medijima kazao kako su sve instrukcije koje su date školama uredno ispoštovane te je dodao da će u narednom periodu Ministarstvo pratiti poštivanje tih mjera.

Izrazio je nadu da će se nastavni proces odvijati uz što manje problema i da u školi neće biti zaraženih.

Na novinarsko pitanje da prokomentira zahtjeve Udruge roditelja “Naša djeca 2014”, koja je prošle sedmice zatražila preciziranje postupanja u slučaju pojave koronavirusa u školama, Hadžović je odgovorio kako bi o tim stvarima Ministarstvo trebalo razgovarati s vijećem roditelja, međutim to tijelo, prema njegovim riječima, u HNK ne postoji.

Na dodatno pitanje znači li to da će se oglušiti na zahtjeve udruge koja okuplja više od 2.500 roditelja, ministar je ustvrdio kako Ministarstvo sve uredno prati te da će pokušat ispoštovati sve opravdane zahtjeve.

– Pokušavamo riješiti sve one stvari koje su upitne na neki način. Sve mjere i preporuke koje su donesene su promjenjive i epidemiolozi su oni koji upravljaju ovom situacijom i ne možemo mi kao obrazovne vlasti sada mijenjati neke stvari koje se odnose na zdravstvenu situaciju. Ako bude nekih određenih uputa od strane epidemiologa, onda ćemo tako i reagirati – istakao je Hadžović, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Direktorica IV osnovne škole Mostar Seada Kuštrić kazala je kako za nju ovo, ipak, nije najizazovniji početak školske godine.

– Imam 33 godine radnog staža i u te 33 godine bilo je jako puno izazova, prepreka i poteškoća. Prema Kriznom planu škole osmisli smo šta je najkvalitetnije za našu djecu. Jako važno je da su danas djeca sretna, iako imamo i trenutke zabrinutosti što je sasvim normalno pogotovo kada vidimo prvačiće – kazala je Kuštrić.

Dodala je kako je u cijeloj ovoj priči najvažnije zdravlje djece i nastavnika.

– Prema smjernicama Zavoda za javno zdravstvo, ako neko od djece u grupi bude pokazivao simptome infekcije koronavirusa, izdvajamo dijete i zovemo roditelje. To radimo vrlo empatično i neprimjetno, a roditelj će onda odvesti dijete ljekaru i nama se kao školi javlja je li dijete pozitivno – pojasnila je direktorica postupak u slučaju pojave virusa u školi.

Prema njenim riječima, ne treba se bojati niti online nastave jer, kako je kazala, platforma eŠkola pokazala se jako dobrom.

Kako su istakli učenici, oni su jedva čekali početak nastave i ponovni susret s vršnjacima nakon gotovo pola godine prekida.

Inače IV osnovnu škola pohađa 578 učenika, dok je ukupan broj osnovnoškolaca u mostarskim školama 8.778.

(StarMo)