Naslovnica Mostar Hadžović: Data je instrukcija školama; nastava putem interneta

Hadžović: Data je instrukcija školama; nastava putem interneta

511
ministar obrazovanja HNK, Rašid Hadžović

Mostar — U periodu dok je nastava u školama obustavljena zbog koronavirusa, učenici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imat će nastavu na daljinu što znači da neće biti nadoknade časova, potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Rašid Hadžović.

“S obzirom na to da se nastava neće nadoknađivati, dali smo Instrukcije svim školama kako se trebaju ponašati, a ključna stvar je u tome da ljudi trebaju dolaziti na posao i na dnevnoj bazi komunicirati s učenicima, prema mogućnostima koje imaju”, kaže ministar Hadžović.

Ističe da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dalo instrukciju o postupanju odgojno-obrazovnim ustanovama na osnovu Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave Zakona o organizaciji uprave u HNK i Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Tako su odgojno-obrazovne ustanove dužne, u skladu sa svojim mogućnostima, organizovati nastavni proces putem interneta: web stranice škola, e-maila i društvenih mreža te kontinuirano obavještavati učenike i roditelje o načinu rada.

“U cilju adekvatnog djelovanja i daljnjeg sprovođenja nastavnog procesa, nastavnici će učenicima na dnevnoj bazi davati adekvatne upute, materijale i domaće zadatke, koji su u skladu sa nastavnim planom i programom i rasporedom časova. Nastavnik komunicira sa učenicima te vodi pedagošku dokumentaciju tokom perioda obustave nastave”, kazao je ministar Hadžović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)