Naslovnica Sport “Hadžiabdića za selektora”

“Hadžiabdića za selektora”

1483

Sarajevo — Nakadašnji bosanskohercegovački nogometaš i trener, reprezentativac bivše SFRJ, Mirsad Fazlagić smatra da “smjena Roberta Prosinečkog sa selektorske pozicije nije nikakvo čudo” te da je to “jedan normalan slijed stvari” s obzirom na rezultate.

Članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u srijedu su na telefonskoj sjednici prihvatili prijedlog o sporazumnom raskidu ugovora sa Prosinečkim, te zaključili da je u razumnom roku potrebno izraditi sveobuhvatan plan priprema “A” selekcije za odigravanje utakmica baraža, koji uključuje i izbor novog selektora.

“Mogu da zamjerim Izvršnom odboru kao i komitetu da nisu imali sluha da prihvate ostavku onog momenta kada je on sam podnio, što ih je na određen način resteretilo odgovornosti. Jučerašnja smjena je došla u ‘nervijeme’. Sramotno je da IO donosi odluku na jednoj tzv. telefonskoj sjednici. To je bacanje luga u oči i oni će svi sami da kažu ‘nisam ja glasao protiv’. To pokazuje da je odnos ljudi u NSBiH prema našem nogometu amaterski”, kazao je Fazlagić u izjavi za Fenu, prenose bh. portali.

Smatra da nasljednik Prosinečkog neće imati vremena ni prostora da odigra neku prijateljsku utakmicu.

“Imat ćemo situaciju da se igrači 26. marta naredne godine, neposredno pred meč sa Sjevernim Ircima, upoznaju sa selektorom i oni sami između sebe”, kazao je Fazlagić.

Naglašava da je protiv izbora ‘stranca’ za novog selektora.

“U svakom slučaju sam i protiv bilo kojeg trenera iz našeg okruženja. Iz mog ličnog iskustva i onog što sam vidio svojim očima, jedini čovjek koji bi ovog trenutku mogao da bude novi selektor je Džemal Hadžiabdić. Smatram da bi on svojim znanjem i odnosom mogao da motiviše igrače za tako važne utakmice. To je čovjek koji već 25 godina radi u Aziji i Evropi. Reprezentaciju Katara je doveo na korak do plasmana na svjetsko prvenstvo”, uvjeren je Fazlagić.

Fazlagić je karijeru je počeo 1957. godine igrajući za Borac iz Čapljine, 1959. godine prelazi u FK Željezničar. Godinu dana kasnije prelazi u redove gradskog rivala FK Sarajevo, za koje je odigrao 450 utakmica. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 19 utakmica. Debitovao je 1963. godine protiv reprezentacije Belgije u Briselu. Bio je kapiten jugoslavenske reprezentacije na Evropskom prevenstvu 1968. godine u Italiji, kada je osvojila srebro nakon poraza od domaćina Italije na stadionu Olimpico u Rimu.

Nogometaši BiH u polufinalu play-offa Lige nacija, 26. marta 2020. u Zenici dočekuju Sjevernu Irsku, a pobjedniik tog meča bit će domaćin i finalnog susreta 31. marta, kada će ugostiti boljeg iz meča Slovačka – Republika Irska.

Pobjednik play-offa Lige nacija izborit će plasman na Evropsko prvenstvo koje je na rasporedu od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 evropskih gradova. Žrijebanje grupa EP-a bit će obavljeno 30. novembra u Bukureštu.

(StarMo)