Naslovnica Život Haag: Presuda zvaničnicima Srbije krajem juna

Haag: Presuda zvaničnicima Srbije krajem juna

100

Haag — Presuda u ponovljenom postupku protiv bivših čelnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića biće izrečena 30. juna, potvrđeno je iz suda u Hagu.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović, glavni operativac SDB, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Tužioci su tokom iznošenja završnih riječi u ponovljenom procesu u aprilu tvrdili da su dokazali krivicu Stanišića i Simatovića.

Branioci nekadašnjih visokih funkcionera SDB zatražili su sa druge strane oslobađanje optuženih, tvrdeći da nijedna optužba tužilaštva, koje je prethodno tražilo doživotni zatvor za obojicu, nije dokazana.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i njegovim nasljednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodjela.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono vijeće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

(StarMo)