Naslovnica BiH Haag demantuje lažnu vijest o Ratku Mladiću

Haag demantuje lažnu vijest o Ratku Mladiću

417
Ratko Mladić

Sarajevo/Haag — Ratko Mladić nije preminuo, ta vijest nije tačna, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Helena Eggleston, portparolka Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Ranije su brojni mediji, navodeći kao izvor navodni Twitter nalog ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, objavili da je bh. vlastima potvrđena smrt ratnog zločinca Ratka Mladića.

RSE je kontakirao kancelariju ministrice Turković iz kojeg je rečeno da ne postoji njen nalog na Twitteru i da ona nije autorica teksta u kojem se navodi da je ambasador BiH u Hagu obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da je Mladić preminuo.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP BiH) oglasilo se saopštenjem.

“Povodom vijesti koje su plasirane na navodnom profilu zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, na društvenoj mreži Twitter, Ministarstvo obavještava javnost da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković pa time vijesti koje su plasirane putem tog profila ne predstavljaju, na bilo koji način, stavove, mišljenja ili informacije koje bi se mogle pripisati Biseri Turković”, navodi se u saopćenju MVP BiH.

Informaciju o smrti je u međuvremenu demantovao i sin Ratka Mladića, Darko.

(StarMo)