Naslovnica Život Guterres: Vratila se opasnost od nuklearnih sukoba

Guterres: Vratila se opasnost od nuklearnih sukoba

98

New York — Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više decenija te pozvao nuklearne države da se obavežu da neće prve upotrijebiti oružje.

Svaki napad na nuklearno postrojenje je “samoubilački”, rekao je Guterres, odgovarajući na izvještaje o ponovnom ruskom granatiranju pogona Zaporižje u Ukrajini, najveće evropske nuklearne elektrane, prenose u ponedjeljak hrvatski mediji.

Guterres je govorio na konferenciji za novinare u Tokiju nakon što je u subotu prisustvovao Memorijalnoj ceremoniji mira u Hirošimi u znak sjećanja na 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u svijetu.

Također je pozvao Japan da zaustavi javno i privatno finansiranje projekata ugljena kao dio obaveza države u smanjenju emisija fosilnih goriva.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Pogon u Zaporižji ruske vojne snage zauzele su na početku rata, ali u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor iako nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za “nuklearni terorizam”.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo odbrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

(StarMo)