Naslovnica Život Guterres: Ugroženo 120 miliona radnih mjesta u turizmu

Guterres: Ugroženo 120 miliona radnih mjesta u turizmu

245

New York — OKO 120 miliona radnih mjesta u turizmu širom svijeta ugroženo je zbog pandemije covida-19, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

“U prvih pet mjeseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjili su se za više od pedeset posto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma”, rekao je on, prenijeli su hrvatski mediji.

Dok su u mnogim dijelovima svijeta na snazi restriktivne mjere zbog covida-19, letovi prizemljeni, a granice zatvorene, Guterres kaže da su posebno teško pogođene zemlje u razvoju, uključujući one u Africi.

“Pad prihoda doveo je do porasta krivolova i uništavanja staništa u zaštićenim područjima i oko njih, a zatvaranje mnogih lokacija koje su na popisu Svjetske baštine lišilo je zajednice važnih sredstava za život”, dodao je čelnik UN-a.

To se također negativno odrazilo na žene, ruralne zajednice i domoroce, kazao je on ukazavši na važnost obnove turističkog sektora koji zapošljava jednog od deset ljudi širom svijeta.

Guterres je naveo pet ključnih područja, uključujući ublažavanje društveno-ekonomskih efekata pandemije i podržavanje zelenog rasta kao načine za promociju oporavka tog sektora.

(StarMo)