Naslovnica BiH GSS poručuje medijima: Prenosite službene informacije o akcijama spašavanja

GSS poručuje medijima: Prenosite službene informacije o akcijama spašavanja

294
foto: GSS.ba - ilustracija

Mostar — Savez Gorskih službi spašavanja u BiH objavio je na svojoj internet-stranici poziv medijima da prenose zvanične informacije o akcijama spašavanja.

“Suočeni s ishitrenim, nestručnim i nepotrebnim objavljivanjem i širenjem dezinformacija i poluinformacija za vrijeme jučerašnje akcije spašavanja nakon nesreće na Prenju, a kako bi zbjegli štetu i pomutnju, pozivamo Vas da prilikom objave informacija koristite isključivo provjerene i potvrđene izvore.

Objavom neprovjerenih informacija iz izvora koji niti na jedan način nisu uključeni u akcije spašavanja, nanosi se šteta ne samo javnom prostoru, nego i spasiocima koji, riskirajući vlastite živote, kreću u pomoć po izuzetno teškim uslovima, a ponajviše porodicama i prijateljima nastradalih osoba”, stoji na početku obraćanja medijima Saveza GSS-a u BiH.

Napominju kako su jedini službeni i provjereni izvori informacija o akcijama spašavanja, u ovom slučaju spašavanja planinara u visokom gorju, savezi gorskih službi spašavanja, čiji pripadnici provode konkretne akcije, te ministarstva unutrašnjih poslova ili druge institucije u čijoj se nadležnosti nalaze aktivnosti zaštite i spašavanja.

“Svi drugi izvori, ini ‘iskusni’ komentatori i analitičari koji nisu uključeni u akcije niti se nalaze na mjestu nesreće nisu niti mogu biti provjeren i pouzdan izvor informacija”, dodaju iz GSS-a u BiH.

Napominju da ponekad, u vrijeme trajanja akcija spašavanja, pripadnici GSS-a koji se nalaze na terenu ne mogu odmah osigurati sve detalje koje mediji traže, ali su informacije koje dobijeu iz zvaničnih izvora saveza gorskih službi spašavanja sigurno jedine pouzdane i tačne.

“Za potrebe medija i javnosti osigurani su kanali za informiranje javnosti preko web stranica Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH) (http://www.gss.ba) i Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) (http://www.fgss.ba), stranica saveza na društvenim mrežama te osoba zaduženih za odnose s javnošću”, kaže se uz ostalo u apelu Saveza GSS-a u BiH.

(StarMo)