Naslovnica Region Grupa Pakistanaca tvrdi da ih je pretukla hrvatska policija

Grupa Pakistanaca tvrdi da ih je pretukla hrvatska policija

112
Screenshot: FTV

Velika Kladuša — Nakon prelaska graničnog prelaza Maljevac, grupa migranta tvrdi da je zadobila teške tjelesne povrede koje su im nanijeli pripadnici granične policije u Hrvatskoj. Vraćeni su u Bosnu i Hercegovinu, gdje im je u Velikoj Kladuši pružena neophodna ljekarska pomoć.

Utorak veče. Uspješan pokušaj prelaska graničnog prelaza Maljevac. Stigli su u Hrvatsku, ali nakon toga, sa teškim tjelesnim povredama koje im je, za sada nezvanično, nanijela hrvatska policija, vratili su se u kamp Miral u Velikoj Kladuši, javlja FTV.

Za migrante, prema ovome što se vidi, ljudska prava ne postoje. Podsjećanja radi, da ovo nije prvi put da su migranti prilikom pokušaja prelaska granice zadobili teške povrede.

Iz IOM-a je potvrđeno da je grupa migranata preksinoć stigla u kamp Miral sa povredama.

“Njih 14, radi se o državljanima Pakistana, došli su ispred kampa u Velikoj Kladuši tvrdeći da su vraćeni sa hrvatske granice i da ih je pretukla hrvatska granična policija. Mi smo im pružili prvu pomoć, četvero je prebačeno u bolnicu u Kladuši, jedan je morao do bolnice u Bihaću, najvjerovatnije je da će njemu trebati hirurška intervencija”, kaže Dražen Rozić, koordinator IOM-a.

Ovo je samo jedan u nizu bezuspješnih pokušaja prelaska migranata na putu ka Evropskoj uniji. Grupe se sve češće vraćaju sa vidljivim povredama, tvrdeći da su ih zadobili pri pokušaju prelaska granice od hrvatske granične policije, poručuju iz IOM-a. Svi slučajevi prijavljeni su policiji u Velikoj Kladuši, prenose federalna.ba.

(StarMo)