Naslovnica BiH Grude: Protest protiv mjera, učesnici kažnjeni

Grude: Protest protiv mjera, učesnici kažnjeni

309
foto: ilustracija

Grude — Manja grupa građana iz općine Grude okupila se u četvrtak uveče u Parku hrvatskih velikana u znak protesta protiv mjera koje je donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Zapadnohercegovačkog kantona.

Jedna od prisutnih nezadovoljnih građanki u izjavi za medije kazala je da niko nema pravo ljudima zabraniti njihovu slobodu.

“Neka nas kažnjavaju. Ovdje i onako nema zakona, ustvari, ne poštuje se”, kazala je, prenijela je televizija N1.

Poziv na protest uslijedio je nakon što je na sjednici usvojena naredba o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati i odaslan je od strane nepoznatog pojedinca ili više njih na društvenim mrežama.

Komesar policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić kazao je da protesti protiv restriktivnih mjera u Grudama i Širokom Brijegu nisu prijavljeni te da su u MUP-u informacije o eventaulnim protestima također dobili na društvenim mrežama. Najavio je i da bi policija u slučaju okupljanja, legitimisala sve učesnike te sankcionisala ih zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

Na kraju je to i učinjeno, i to na samom kraju protesta, kada su policijski službenici svim prisutnima napisali prekršajne naloge.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)