Naslovnica Mostar Gross Kabiri pozdravio odluku o izmjeni imena ulica u Mostaru: Izvršena je...

Gross Kabiri pozdravio odluku o izmjeni imena ulica u Mostaru: Izvršena je povijesna pravda

249

Mostar — “Ovim potezom Mostar još jednom daje primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini. Pitanja etike, morala i vrijednosti od iznimne su važnosti i njihov utjecaj na javni diskurs i zajednicu je neprocjenjiv. Dakle, nema mjesta dvosmislenosti i mora se izraziti jasan i čvrst stav, bilo od strane gradskih vijeća diljem zemlje, državnih institucija, nevladinih udruga, javnih osoba”, ističu iz Židovske – Jevrejske općine Mostar.

Predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri pozdravio je promjenu naziva ulica, ističući “zahvalnost vijeću i gradonačelniku”.

“Danas je izvršena povijesna pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariu Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno sudjelovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u povijesti čovječanstva”, naveo je.

Dodaje da je uklanjanje njihovih imena iz bilo kakvog javnog i službenog spominjanja čvrsta zapravo izjava koja prenosi jasnu poruku da “ovi kriminalci i stavovi koje zastupaju neće biti prihvaćeni”.

Stava je da su grad Mostar, njegovi čelnici i stanovnici, još jednom pokazali, da se na kritičnim povijesnim i društvenim raskrižjima, kada se postavljaju moralna načela, građani moraju ujediniti oko prave odluke koja će dodatno osnažiti našu čvrstu i moralnu zajednicu.

“U Sarajevu je ubijeno 8330, a u Mostaru 137 Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Kao predsjednik Židovske općine Mostar, predano radim na tome da povijest nikad ne bude zaboravljena i da se niti jedan Židov u Bosni i Hercegovini više neće osjećati ugroženo”, zaključio je Amir Gross Kabiri.

(StarMo)