Naslovnica Život “Groblje mira” na Bilima: Blagoslovljen centralni križ

“Groblje mira” na Bilima: Blagoslovljen centralni križ

548

Mostar — U organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće na “Groblju mira” na Bilima obilježen je Evropski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici Katoličke crkve, Hrvatskog narodnog sabora, delegacija Republike Hrvatske te predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života Bosne i Hercegovine.

Svetu misu predvodio je fra Ivan Ševo, provincijski i župni vikar župe sv. Petra i Pavla Hercegovačke franjevačke provincije, koji je u propovijedi istakao kako bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini te poštovanja nacionalne tradicije, običaja, kulture, jezika i vjere ni jedan narod nema budućnosti, pa tako niti hrvatski narod.

– Ako nam neko izbriše prošlost i ako Hrvat na bilo koji način izgubi historijsko pamćenje ili ako naivno prihvati krivotvorenu prošlost, onda će prestati postojati kako narod – poručio je fra Ivan, prenoijeli su bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je kako je dostojanstvena odbrana historijske istine prvi uslov za očuvanje identiteta, kao i opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, 20. stoljeće bilo je stoljeće najvećih totalitarizama koji su rušilačkom silom potpuno pogazili sve znakove ljudske osobnosti, dokidajući i grubo kršeći dostojanstvo ljudskih prava.

– U centralnoj i istočnoj Evropi 1945. godina donijela je veliki poraz fašizma, ali u isto vrijeme nije donijela očekivanu demokratiju, nego novi grubi totalitarizam po imenu komunizam i socijalizam – kazao je fra Ivan.

Drugi svjetski rat, poraće i razdoblje od 1945. do 1990. godine, dodao je, bili su za hrvatski narod izuzetno teško historijsko razdoblje.

– O stradanju hrvatskog naroda svjedoči više od hiljadu masovnih grobnica o kojima se u komunističkom režimu nije smjelo govoriti. Bila je to najveća državna tajna u Titovoj Jugoslaviji zato što su na Bleiburgu i Križnom putu smaknuti brojni nevini ljudi – istakao je.

U današnje vrijeme, kazao je fra Ivan, postoje brojna svjedočanstva i dokumenti o tim događajima.

– O tome ćemo moći razumno razgovarati tek kada svi prihvatimo da se pomirenje može graditi jedino na istini i poštivanju žrtava koji su jasno upisane imenom i prezimenom – poručio je.

Evropski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u februaru 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 kvadratnih metara gradi kompleks “Groblje mira”, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz BiH.

Danas je blagoslovljen nedavno postavljeni centralni križ, inače replika vukovarskog križa, koji svojom simbolikom upućuje na gradnju memorijalnog centra kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda.

(StarMo)