Naslovnica Politika Grlić-Radman: Schmidt učinio sve što njegovi prethodnici nisu

Grlić-Radman: Schmidt učinio sve što njegovi prethodnici nisu

138
Gordan Grlić Radman

Zagreb — Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da bi potez visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta u nedjelju, kada je nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se odnose na uređenje i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, mogao biti prvi korak prema reformi izbornog sistema u BiH.

Pohvalio ga je i kazao da je on učinio sve što njegovi prethodnici nisu, prenosi televizija N1.

“Najvažnije je da će Hrvati biti zastupljeni i učestvovati u izboru Predsjednika i dvojice potpredsjednika Federacije BiH. To je važno i to je prvi korak. Sada treba osigurati put za nastavne reforme koje stoje u izbornom zakonu, ali i u Ustavu”, izjavio je Grlić Radman tokom razgovora za HRT.

Govoreći o predstojećem putu BiH u EU-u osvrnuo se na sastanak u Bruxellesu i “posljednji dokument od 11. juna kojeg je inicirao predsjednik Vlade”.

“Jedan od zaključaka je što prije formiranje vlade, ali i ispunjavanje neophodnih promjena u izbornom zakonu kako bi to bila polazna osnova, odnosno uslov za ispunjavanje uslova za sticanje kandidatkog statusa BiH za članstvo u EU-u. Mislim da će to biti korak naprijed imajući u vidu činjenicu da je BiH zatražila članstvo prije šest godina. Ovo je možda dobar trenutak da se to dogodi”, izjavio je.

(StarMo)