Naslovnica Politika Grlić-Radman: RH posebno zabrinuta zbog dešavanja u BiH

Grlić-Radman: RH posebno zabrinuta zbog dešavanja u BiH

89
Gordan Grlić Radman

Luxembourg — Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman upozorio je da se situacija u regionu pogoršava, te da je neophodan odgovor Evropske unije (EU) na posljednja dešavanja u mnogim zemljama.

“Situacija na Zapadnom Balkanu se pogoršava”, ocijenio je Grliċ Radman uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU koji se održava u Luxembourgu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je najavljeno, na ovom susretu će visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell informirati prisutne ministre o posljednjim dešavanjima u odnosima između Srbije i Kosova, kao i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Šef hrvatske diplomatije je podvukao da je Hrvatska posebno zabrinuta zbog političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini gdje, kako je naveo, “umjesto postizanja ključnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju i paralizu institucija”.

“Nedavni incidenti u Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu su razlog za ozbiljnu zabrinutost”, upozorio je šef hrvatske diplomatije.

Gordan Grlić Radman je najavio da će na narednom, odnosno novembarskom sastanku, šefovi evropskih diplomatija raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu gdje se očekuje da se izađe i sa konkretnim ocjenama.

(StarMo)