Naslovnica Region Grlić Radman: Ključna ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH

Grlić Radman: Ključna ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH

127
Gordan Grlić Radman

Zagreb — Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu kako su za stabilnost regije ključne tri stvari – poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH, te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

“Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu”, rekao je Grlić Radman, prenosi Hina, na koju se pozivaju bh. mediji.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Govoreći o BiH, kazao je kako je Bosna i Hercegovina zarobljena između dviju političkih tendencija – centralizma, odnosno unitarizma i separatizma.

“To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH”, istakao je.

Ponovio je stav Zagreba da BiH treba provesti reformu izbornog zakona koja, kako kaže, ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska “iskreni zagovaralac” euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži BiH u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

Hrvatski ministar također je kazao kako Hrvatska podstiče posljednje članice EU-a da priznaju nezavisnost Kosova.

“Hrvatska podstiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to doprinijelo stabilizaciji regije i samog Kosova”, izjavio je novinarima Grlić Radman koji učestvuje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

(StarMo)