Naslovnica Region Grigorije: Dodjela SPC ordena Vučiću je “greška”

Grigorije: Dodjela SPC ordena Vučiću je “greška”

498
Grigorije i Vučić

Beograd — Episkop Dizeldorfa i Njemačke Grigorije izjavio je u ‘Utisku nedjelje’ TV Nova S da je dodjela ordena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na proslavi 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve “greška koja ne poštuje veličinu tog jubileja”.

“Na primjer imate u crkvi zanimljiv, ali dobar običaj da za Božić, Uskrs i velike praznike ne može biti vjenčanja, zato što bi ili vjenčanje ili Uskrs bilo važnije. Ili bi vjenčanje potisnulo tako velik praznik ili bi praznik progutao jedan tako važan događaj vjenčanja za neke ljude. Tako mi se učinilo da je i to (dodjela ordena) jedna stravična greška koja ne poštuje veličinu tog 800-godišnjeg jubileja i sad odjednom tu je jedno ordenovanje koje je postalo važnije od osam vijekova trajanja srpske crkve u kakvim sve okolnostima i prilikama”, rekao je episkop.

On je ocijenio da to samo govori da smo došli u fazu kada niko ne smije biti različit i drugačiji, što je savim suprotno prirodi onoga što je danas svijet dostigao.

“Mi moramo da čuvamo različitosti i ne smijemo ih potjerati nipošto. Ko hoće da potre različitost i sve pokrije svojom ličnošću, ma ko on bio on ustvari pravi podjele. To je moj stav, nemojte da unosimo podjele”, rekao je Grigorije.

(StarMo)