Naslovnica Region Grenell o razmjeni teritorija na Balkanu: “Lažna vijest…”

Grenell o razmjeni teritorija na Balkanu: “Lažna vijest…”

562
Richard Grenell; foto: agencije

Washington/Bruxelles — Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Država za pregovore Kosova i Srbije Richard Grenell negirao je da je plan o razmjeni teritorija i dalje popularan u američkim krugovima.

“Lažna vijest”, naveo je Grenell na Twitteru reagujući na objavu portala EU Observer da je “plan o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova i dalje popularan u američkim krugovima, dok specijalni izaslanik Richard Grenell i dalje promoviše ideju o ‘brzom dogovoru’ o priznanju”.

“Niste me zvali ni kontaktirali da me pitate. Ja sam za ono oko čega se saglase dvije strane – fokusiran sam na ekonomski razvoje, a ne na politiku”, napisao je američki diplomata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pod naslovom “SAD i dalje otvorene za plan o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije” portal EU Observer je 18. februara objavio intervju sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmerom, navodeći da on nije isključio mogućnost razmjene teritorija između Srbije i Kosova.

“Na stranama je da odrede parametre dijaloga. Ono što mi podržavamo je da strane nađu način da se vrate za pregovarački sto, da stave na pregovarački sto sva važna pitanja i da nađu put ka normalizaciji odnosa. Voljeli bismo da vidimo uzajamno priznanje Srbije i Kosova kao ishod tog procesa”, rekao je Palmer za briselski portal na pitanje o planu razmjene teritorija.

(StarMo)