Naslovnica Život Grci pretukli njemačke desničare

Grci pretukli njemačke desničare

493
foto: Twitter

Zagreb/Atina — Grčko ostrvo Lezbos, udaljeno manje od šest kilometara od turske obale na najbližoj tački, ponovno je jedno od glavnih žarišta migrantske krize, izazvane turskim puštanjem migranata prema Evropi kao sredstvo pritiska na Evropsku uniju, piše Index.hr.

Lezbos ovih dana ima prilično raznolike posjetioce: s jedne strane, migrante, s druge strane, desničarske ekstremiste iz drugih evropskih zemalja, koji su došli u Grčku “loviti izbjeglice” i “braniti granicu”.

Kako javljaju grčki portal Ekathimerini i lokalne ljevičarske stranice na Twitteru, nekoliko je njemačkih identitarijanaca jutros došlo na Lezbos predstavljajući se kao novinari, ali tamo su ih grčki antifašisti navodno pretukli i potjerali s ostrva. Fotografije koje kruže društvenim mrežama potvrđuju tu verziju događaja.

Jedan od identitarijanaca, Mario Mueller, pozvao je grčke neonaciste da dođu na Lezbos i pomognu im u borbi protiv antifašista. “Grčki drugovi, neki antifa štakori su na ostrvima. Dođite i uhvatite ih”, napisao je Mueller uz hešteg “neprijatelji Evrope”.

Još jedna grupa od 10 Austrijanaca i Nijemaca, pripadnika ekstremno desničarske i antiimigrantske grupe Identitare Bewegung (njem. Identitarijanski pokret), poznatih jednostavno kao identitarijanci, došla je u Grčku u srijedu i zaputila se prema granici s Turskom.

Na svom Twitter profilu objavili su više fotografija s granice sa zastavama svog pokreta i transparentom: “Nema šanse. Nećete učiniti Evropu svojim domom.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)