Naslovnica Politika Grant za Zvornik bez glasova iz RS-a, uprkos bojkotu institucija

Grant za Zvornik bez glasova iz RS-a, uprkos bojkotu institucija

104
zgrada Parlamenta BiH, foto: ilustracija

Sarajevo — Sjednica Komisije za vanjske poslove Parlamenta BiH danas je pokazala svu apsurdnost blokade državnih institucija koju inicira SNSD, a podržavaju ostale političke partije iz RS-a.

Na sjednici je bez njihovih glasova, ali i glasova HDZ-a data saglasnost za odobravanje granta od milion maraka koje bi se trebale utrošiti za izgradnju prečistaća vode u Zvorniku.

“Imali smo kvorum i mogli smo slijedeći ponašanje partija iz RS–a, ali i HDZ–a zaustaviti ovu odluku i biti dio blokada u BiH. Vodilo nas je ubjeđenje da građani Zvornika nisu krivi za situaciju u kojoj se nalazimo niti da trebaju biti taoci retrogradnih politika, ali i neodgovornih političara koji su njihovim glasovima izabrani u Parčament BiH da ih predstavljaju”, za Patriju je rekao Saša Magazinović, zastupnik SDP–a u Parlamentu BiH.

Sporazumom o grantu između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Grada Zvornika i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za Zapadni Balkan osigurana su sredstva za poboljšanje vodosnabdijevanja u gradu Zvorniku. U sklopu tog projekta je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Tabanci. Odlukom Komisije za vanjske poslove otvoren je put da se i u parlamentu da odobrenje za utrošak navedenih sredstava,ali će to sačekati dok stranke iz RS–a ne odluče prekinuti blokadu institucija BiH.

(StarMo)