Naslovnica BiH Granična policija BiH: Suspendovano pet službenika zbog korupcije

Granična policija BiH: Suspendovano pet službenika zbog korupcije

462
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, danas je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz Granične policije BiH za pet policijskih službenika, pripadnika Jedinice granične policije Brod i to: A. M., Č. S., P. B., I. D., i G. I.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

“Suspendovanim policijskim službenicima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prelazu Brod u noći 05./06. marta 2020. godine, u vremenskom periodu od 19 do 6 sati izvršili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti sukladno Zakonu o graničnoj kontroli BiH, zahtjevali i primili dar, novac u neutvrđenom iznosu”, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Time postoji osnovi sumnje da su navedenim radnjama suspendirani policijski službenici počinili težu povredu službene dužnosti tj. da su zlouporabom službenog položaja narušili ugled policijskog organa.

Takođe, postoji i osnovi sumnje da su navedeni policijski službenici počinili krivično djelo “primanje dara i drugih oblika koristi”, što je zadokumentovano od strane Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u skladu sa naredbom Suda BiH.

“Imajući u vidu da se moglo osnovano vjerovati da bi daljnji ostanak osumnjičenih policijskih službenika štetio interesima službe, te da bi se negativno odrazio na ugled Granične policije BiH i ocjenu javnog mnijenja u kontekstu konkretnih dešavanja u BiH, direktor Granične policije iskoristio je svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije”, saopćeno je iz Granične policije BiH.

(StarMo)