Naslovnica Život Grand Prix 22. MFF-a filmu ‘Posljednja traka iz Bosne’

Grand Prix 22. MFF-a filmu ‘Posljednja traka iz Bosne’

96

Široki brijeg — Film ‘Posljednja traka iz Bosne’, reditelja Alberta Sole iz Španije odlukom žirija osvojio je Grand Prix 22. Mediteran Film Festivala, koji se od 25. do 28. augusta održavao u Širokom Brijegu.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film ‘Heurtebise’, reditelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španije, dok je publika najboljim proglasila film ‘Moje tijelo’ italijanskog reditelja Michelea Penette, saopštili su organizatori.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Tiha Gudac, Dafne Jemeršić i Srđan Šarenac naveli su kako je Albert Sole uspio na originalan filmski način ispričati emotivno svjedočanstvo o stradanju jedne porodice i strahotama rata.

“Španski reditelj je svojim nenametljivim autorskim stilom, zadržao vizuru glavne junakinje u prenošenju historijski relevantnih događaja”, navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – filmu ‘Moje tijelo’ reditelja Michelea Penette te filmu ‘Na liniji’, reditelja Alexa Goharia i Lea Mattiei.

Žiri je naveo kako u italijansko-švicarskom dokumentarcu kroz priče glavnih likova ulazimo u realnost ideje o neprihvaćanju statusa quo i traženju boljeg života, te da reditelj vodi gledaoce vrlo jasnim stilskim i vizuelno upečatljivim pripovijedanjem, približavajući atmosferu siromaštva i njegovih refleksija.

Dokumentarac ‘Na liniji’, kako navode članovi žirija, “vrijedna je priča apsurda o političkim odlukama kojima američki sistem iz osnova vlastitog društva čupa građane meksičkog porijekla i deportira ih preko granice, te da ih situacija progona osuđuje na bezizlaznost egzistencije u pograničnoj zajednici s pogledom na oduzeti život”.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju ‘Heurtebise’, reditelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španije. Kako su naveli u odluci, ovaj film pokazuje besprijekorno razumijevanje finoće potrebne za snimanje dokumentarnog filma i vizuelno uvjerljivog i iskrenog prema svojoj temi.

“Sposobnost prezentiranja i subjekta i priče s dovoljno strukture koja vodi gledaoca, a ipak pruža beskrajne poetske okvire istraživanja u trajanju od 20 minuta razlog su našeg odabira u ovogodišnjoj selekciji”, naveo je žiri.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film ‘Stipe’ te kratki igrani film ‘Pamet u glavu’ koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Robert Bubalo, producent festivala odjavljujući 22. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, istakavši kako je ovaj put pred organizatorima bio velik izazov.

“Poseban je osjećaj zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Bilo je zaista neizvjesno do samog kraja. Jedna igra živaca, zbog vremena i kiše. Ipak, na kraju smo uspjeli”, rekao je Bubalo.

Na 22. Mediteran Film Festivalu, koji se od 25. do 28. augusta održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 22. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film ‘Ljubav oko svijeta’, redatiljskog para Anđele i Davora Rostuhara.

(StarMo)