Naslovnica Život Granatiranja širom Ukrajine, peti mjesec rata

Granatiranja širom Ukrajine, peti mjesec rata

114
foto: Reuters.com

Kijev — Desetine ruskih projektila palo je 25. juna na objekte u zapadnoj i sjevernoj Ukrajini, izjavili su lokalni zvaničnici, a preneo Reuters, uz podsjećanje da je najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata ušao u peti mjesec.

Guverner oblasti oko Lavova u zapadnoj Ukrajini Maksim Kozicki rekao je da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora na bazu Javoriv, od kojih su četiri pogodila bazu, a dva su presretnuta i uništena.

Vitalij Bunečko, guverner Žitomirske oblasti na sjeveru zemlje, rekao je da je u udarima na vojni cilj ubijen najmanje jedan vojnik.

“Blizu 30 projektila je lansirano na jedan vojni infrastrukturni objekat u neposrednoj blizini grada Žitomira”, rekao je Bunečko, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U oblasti Černihiv, takođe na sjeveru, guverner Vjačeslav Čaus rekao je da je mali grad Desna u subotu (25. juna) ujutro bio pod “masovnim” raketnim udarima.

Čaus nije precizirao šta je pogođeno, ali je rekao da je došlo do “oštećenja infrastrukture”. Nije bilo žrtava, dodao je. Desna je dom centra za obuku ukrajinskih pješadijskih snaga.

Reuters navodi da nije mogao nezavisno potvrditi izvještaje o granatiranju, kao i da iz Moskve nije bilo reakcija.

U artiljerijskim i zračnim udarima Rusije na ukrajinske gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk, pogođena je hemijska fabrika u kojoj su zarobljene stotine civila, objavio je Reuters, pozivajući se na izjavu ukrajinskog zvaničnika.

Serhiy Gaidai, guverner oblasti Lugansk, nije pominjao da li ima žrtava u hemijskoj fabrici Azot.

On je rekao da su ruske snage napale industrijsku zonu u Sjeverodonjeckiu i pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk.

(StarMo)