Naslovnica Mostar Gradsko vijeće Mostara: O budžetu opet 12. aprila

Gradsko vijeće Mostara: O budžetu opet 12. aprila

379
foto: federalna.ba

Mostar — Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara danas se našao, uz ostalo, Nacrt budžeta za 2021. godinu. I 69 miliona „težak“ budžet, čini se, mali je za sve želje i potrebe koje su se gomilale u proteklih 8 godina, koliko Mostar nije imao zakonodavnu vlast.

Skoro 20 miliona sredstava iz prethodne godine preneseno je u ovu, tako da će budžet na kraju iznositi oko 89 miliona maraka, prenosi federalna.ba.

Vijećnici su na nacrt budžeta uputili brojne amandmane, te će se on ponovno pred vijećnicima naći 12. aprila, nakon što bude održana javna rasprava koja će, zbog epidemioloških mjera, biti u online formi.

“Imamo dosta projekata koji su preneseni iz prošle godine koji isto dijelom nisu odrađeni vjerovatno i zbog Covida i zbog situacije u kojoj smo se nalazili. Imat ćemo popriličan iznos za projekte koji su građanima bitni, to su životno važne stvari svima nama”, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Za Armana Zalihića, vijećnika SDP-a, budžet nije razvojni. Većina će, ističe, otići na plate i na podmirenje materijalnih usluga, dok je manji dio rezerviran za kapitalne investicije.

“Dodatni problem po meni je šta taj dio koji otpada na kapitalne investicije bi se trebale raditi s novcem koje raspoređuju vijećnici, odnosno komisije gradskih područja”, kazao je Zalihić.

(StarMo)