Naslovnica BiH Gradonačelnik Sarajeva: Dostojanstveno obilježiti 1.425 dana opsade

Gradonačelnik Sarajeva: Dostojanstveno obilježiti 1.425 dana opsade

151
Abdulah Skaka

Sarajevo — Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se video porukom obratio građanima povodom 5. aprila, Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine i 6. aprila, Dana grada Sarajeva, poručivši kako je cijeli svijet, pa i grad Sarajevo, ponovo pod svojevrsnom opsadom i prijetnjom od pandemije, te ih pozvavši da ostanu kući.

Istakao je kako su oba datuma “istinski pečat i simbol svjetskog mira, života i nesalomljivog sarajevskog duha”.

“Ove godine u vanrednim okolnostima prvi put, zvanično, obilježavamo 5. april kao Dan opsade. Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program trenutnim okolnostima. Jutros sam sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Igorom Gavrićem položio ljiljane na Spomen obilježje, poštujući naredbe nadležnih tijela”, rekao je Skaka.

Međutim, naglasio je kako su dug i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima, koji su živjeli pod opsadom, jeste da uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

“Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja, tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, među kojima i 1.601 dijete. Danas kada je cijeli svijet pa i grad Sarajevo, ponovo, pod svojevrsnom opsadom i prijetnjom od pandemije, naš duh, naša snaga i naš opstanak, ponovo su pred velikim izazovom”, istakao je Skaka.

Više u video prilogu…

 

(StarMo)