Naslovnica BiH Građani protestovali ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

Građani protestovali ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

103

Sarajevo — Stotinjak građana okupilo se danas na protestima ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, kako bi upozorili da “trenutna politička situacija u BiH ugrožava mir i stabilnost”.

Jedan od demonstranata Selver Bašić kazao je novinarima da “ne očekuje da će OHR reagovati, ali da građani moraju podići glas”.

“Ne očekujem da će se išta promijeniti, ali protestovati se mora, jer ovako dalje ne ide. Znači, nema ništa od toga, on (OHR) može samo smirivati situaciju i nikom ništa”, kazao je Bašić.

Među okupljenim građanima je i nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović koji je kazao da očekuje da OHR reaguje i zaštiti ustavni poredak BiH.

“Došao sam da dam podršku svima onima koji misle da OHR treba biti aktivniji.
Njihova ćutnja zaista zabrinjava, a visoki predstavnik je dio Daytonskog mirovnog sporazuma i ima obavezu da reaguje uvijek kada je BiH ugrožena i kada su njene institucije napadnute”, kazao je Lazović.

Organizator protesta je nevladina organizacija “Restart”, a kako je najavljeno, učesnici skupa očekuju obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Jedan od zahtjeva građana okupljenih ispred zgrade OHR-a je zabrana političkog djelovanja članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici RS Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću – javlja RSE.

 

(StarMo)