Naslovnica Mostar Građani plakatima ukazali na nelegalnu gradnju u Mostaru

Građani plakatima ukazali na nelegalnu gradnju u Mostaru

308
jedan od postavljenih plakata

Mostar — Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ nastavlja s kampanjom protiv bespravne gradnje u svom susjedstvu.

Jutros su u sklopu kampanje protiv bespravne gradnje na Bijelom Brijegu na pet lokacija u Mostaru postavljeni bilboardi s porukama: “Do kada će Mostarci ispaštati zbog bespravne gradnje”, “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” – piše hercegovina.info.

“Šesterokatni stambeno-poslovni objekat mimo svih propisa i gradskih planova za mandata Ljube Bešlića nikao je na mjestu kuće na Bijelom Brijegu, koja je samo mogla pretrpjeti manje intervencije. Debelo je u svim smjerovima probio gabarite, a sagrađen je i kat više.

Inspektor Nebojša Šarić svojim prvim izlaskom na teren utvrdio je sporni kat, međutim bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić i Šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak, sva trojica i kazneno prijavljeni, kupovali su vrijeme investitoru da legalizira kat, umjesto da donesu rješenje o rušenju. Iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara potvrđeno je kako će biti odbijen zahtjev investitoru za šesti kat, nakon čeka će postupajući inspektor izdati riješenje za uklanjanje istog – smatraju nezadovoljni građani.

Postavljanje bilboarda samo je jedna u nizu naših aktivnosti u borbi da vratimo normalan život u naše naselje, koje su uzurpirali bespravni izdavatelji dozvola”, stoji saopštenju.