Naslovnica Izdvojeno Građani ne sarađuju: Pacijenti nasrću na medicinske radnike!

Građani ne sarađuju: Pacijenti nasrću na medicinske radnike!

509
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Situacija sa epidemijom virusa korona na širem mostarskom području, prema svim raspoloživim pokazateljima, sve više izmiče kontroli.

Prema informacijama koje je u srijedu objavio Dom zdravlja Mostar, dvosedmična incidenca zaraze u centru Hercegovine iznosi čak 554,99 na 100.000 stanovnika, što je 14 puta više od incidence u Njemačkoj, na primjer i skoro 3 puta veća nego u susjednoj Hrvatskoj.

Sve gora epidemiološka slika je i na području koje pokriva Javna ustanova (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar. Prema informacijama koje je portal StarMo dobio u toj instituciji, testiranje pacijenata koji su suspektni na covid-19 na dnevnom nivou već iznosi više od 100 osoba.

“Nažalost, i danas (srijeda, 21. 10. 2020.) smo imali 42 pozitivna pacijenta na koronavirus (SARS CoV-2), te četiri pacijenta koja su oporavljena od SARS CoV-2. Od 42 pacijenta koja su pozitivna na koronavirus, 38 je novozaraženih, te ukupan broj zaraženih pacijenata koje pokriva naš dom zdravlja iznosi 270”, potvrdio je za StarMo koordinator za covid-19 u JU DZ Stari grad Mostar, Kamil Frko.

Dvoje na intenzivnoj njezi

Među novozaraženim bila su dva pacijenta koja rade u zdravstvenoj ustanovi, a ne pripadaju tom Domu zdravlja, jedan pripadnik Oružanih snaga BiH i dva pacijenta koja pohađaju predmetnu nastavu.

Prema informacijama iz JU DZ Stari grad Mostar, u posljednja tri dana su hospitalizovana tri pacijenta na Covid-odjel i to su lica inicijala E.M. (1966.), E.D. (1973.), A.M. (1983.), od kojih su dva smještena na odjel intenzivne njege – E.D. (1973.) i A.M. (1983.) – dva pacijenta su muškog spola i jedno ženskog spola.

“Imamo povećan broj pregleda u Covid-ambulanti naše ustanove koja se nalazi u Rodoču te tokom dana svi termini za pregled budu popunjeni. Nažalost, sve veći broj mlađe populacije razvijaju srednje tešku i tešku kliničku sliku te, samim tim, imamo mnogo veću popunjenost bolničkih odjela”, kazao nam je Frko.

Odbijaju nositi maske

Iz JU DZ Stari grad Mostar ističu i kako pacijenti koji su pozitivni na koronavirus (SARS CoV-2) nerijetko imaju slabu saradnju s porodičnim doktorima, te odbijaju da im se testiraju članovi njihovog domaćinstva, a i sami ti članovi to podržavaju i tako odnemažu u suzbijanju epidemije.

“Prisutni su sve veći fizički i verbalni nasrtaji na naše medicinske radnike od strane pacijenata koji odbijaju da stave masku kada ulaze u ambulantu, galame, psuju, vrijeđaju i govore da ne žele da se pridržavaju tih mjera”, rekao nam je medicinski izvor.

U zadnjih sedam dana imali su i jednog pacijenta koji je uništio vrata ambulante, te stvari idu i dotle da je neko od pacijenata ušao u toalet od ambulante i izvršio veliku nuždu nasred WC-a.

“Apelujemo na pacijente da zadrže dostojanstvo i da se ponašaju u skladu s propisima prilikom dolaska u ambulante”, naglašavaju iz Doma zdravlja Stari grad.

Izbjeći produžavanje agonije

Treba podsjetiti da je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva u utorak donio nove epidemiološke preporuke, kojima je data mogućnost kantonima da se izjasne da li će uvesti te preporuke na kantonalnom nivou.

“Očekujemo da će naš Kanton u potpunosti uvažiti te preporuke i da neće donositi odluke parcijalno, jer je to samo produžavanje agonije”, ističu medicinski radnici s kojima smo razgovarali.

Oni još jednom podsjećaju da su radnici medicinskih ustanova premoreni – materijalno, psihički i fizički.

“Apelujemo na narod da se pridržava epidemioloških mjera, te na organe vlasti, inspekcije i MUP da rade češće kontrole i provjeravaju da li se u javnom i privatnom sektoru pridržavaju epidemioloških mjera koje su propisane”, navode predstavnici struke koja posljednjih mjeseci ulaže nadljudske napore kako bi se suzbila eksplozija epidemije virusa korona na ovom području.

(StarMo)