Naslovnica Mostar Građani Mostara u strahu: Problem pasa lutalica sve ozbiljniji

Građani Mostara u strahu: Problem pasa lutalica sve ozbiljniji

579
Područje Sjevernog logora; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — U posljednje vrijeme učestali su napadi pasa lutalica na građane, uključujući i djecu, na više lokaliteta u rubnim dijelovima Grada Mostara. Nekoliko napada je posebno registrovano na području Sjevernog logora.

To je jutros za portal StarMo potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, portal StarMo su zadnjih dana u više navrata kontaktirali zabrinuti građani Mostara, tvrdeći da su meta napada pasa lutalica na području Sjevernog logora bila upravo djeca.

“Jedan napad imali smo prijavljen i jutros”, rekao nam je izvor iz policije, koji je želio ostati anoniman.

U slučajevima kada se radi o psima u vlasništvu neke osobe, policija izdaje prekršajni nalog, međutim, pošto se ovdje radi o psima lutalicama, ovi napadi prijavljeni su nadležnim komunalnim službama, kazali su nam u policiji, dodajući kako je njihova nadležnost rješavanje ovakvih slučajeva.

Iz dobro obaviještenih izvora, portal StarMo saznaje da se u velikom broju slučajeva napada na građane i djecu radi o skupim i potencijalno opasnim rasama pasa, koje njihovi vlasnici neodgovorno napuštaju, jer se ne mogu brinuti o njima.

Jedan takav pas, tvrdi naš izvor, zahtijeva dosta skupu dnevnu brigu, što neki od vlasnika, nakon početnog entuzijazma, jednostavno ne mogu isfinansirati. Takvi psi zatim završe na ulici, te zbog gladi i opšte nebrige postaju potencijalna opasnost za građane, a što se, kao što je očito, i događa.

Naši izvori tvrde da je krajnje vrijeme da se u problem pasa lutalica uključe nadležne gradske institucije i nevladin sektor, kako bi se izbjegle moguće tragedije.

(StarMo)