Naslovnica Život Gradiće se Islamski centar u Osijeku

Gradiće se Islamski centar u Osijeku

150
foto arhiva - ilustracija

Osijek — Muslimani Osijeka uskoro kreću u izgradnju Islamskog centra koji će, kako se tvrdi, “dodatno ukrasiti ovaj hrvatski grad”, ali i uveliko olakšati i unaprijediti vjerski život muslimana.

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Osijek sa sjedištem u Osijeku pokriva područje dvije županije, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske. Na ovom području živi između oko tri hiljade muslimana.

– Unutar zajednice koja organizirano djeluje od 1927. godine održavaju se sve redovne aktivnosti vjerskog života, ili kako se kaže, od akike do dženaze. Na sedmičnoj razini, naravno, najveće okupljanje je džuma-namaz kojem, i u trenutno poprilično ograničavajućim uvjetima, prisustvuje 50-ak muškaraca, a tokom školske godine organizira se i mektepska nastava, od temeljne vjerske pouke, učenja sufare i Kur’ana i tako dalje. Osim redovnih i uobičajenih vjerskih aktivnosti trudimo se ponuditi dodatne elemente koji bi bili od koristi za šire društvo, poput konverzacijskih kurseva arapskog jezika koji su otvoreni za svakoga, pa smo tako pred samu pandemiju imali kurs kojeg je pohađalo dvadesetak polaznica i polaznika, od kojih je velika većina bila nemuslimana – kaže za Preporod.info Senad-ef. Hevešević, glavni imam MIZ Osijek.

(StarMo)