Naslovnica Mostar Gradi se desnoobalni kolektor i rekonstruiše Ulica kneza Višeslava

Gradi se desnoobalni kolektor i rekonstruiše Ulica kneza Višeslava

220

Mostar — Grad Mostar realizuje projekat izgradnje desnoobalnog kolektora, a paralelno s izgradnjom vrši se i rekonstrukcija Ulice kneza Višeslava, i to na dionici od križanja ulica Kralja Tomislava i Kneza Višeslava do križanja Ulice kneza Višeslava i Blajburških žrtava.

Iz Grada podsjećaju kako je krajem 2018. godine dodijeljen ugovor T2B Carinski most-Bakijina luka u iznosu od 1.399.424,62 eura (3.202.332,89 KM s PDV-om), čija je realizacija predviđena u fazama, u skladu s osiguranim sredstvima.

“Prva faza ugovora realizirana je 2019. godine (dionica raskrsnica hotel Ero – kružni tok kod zgrade ‘Mljekara’). Tokom većeg dijela 2020. godine nisu vršeni radovi po ovom ugovoru s obzirom da PMU nije osigurao pružanje usluga CN-a (centralnog nadzora) za WATSAN. Ugovor s konsultantom Luis Berger je istekao krajem 2019. godine, a ugovor s konsultantom EPTISA, koji trenutno pruža usluge centralnog nadzora, zaključen je krajem 2020. godine”, navode u saopštenju iz Grada Mostara.

Dodaje se kako Grad Mostar kao ni ostale opštine učesnice WATSAN-a nisu imale uticaj na odabir niti zaključenje ugovora s konsultantima pružaocima usluga centralnog nadzora.

U saopštenju se dodaje kako je druga faza realizacije započela u novembru 2020. godine i to na potezu od kružnog toka kod zgrade “Mljekare” do Bakijine luke (šaht D187).

“Trenutno se izvode radovi u Ulici kneza Višeslava na izgradnji kišnog preljeva KP 1 (raskrsnica Kneza Višeslava i Blajburških žrtava), te se nastavljaju dalje Ulicom kneza Višeslav do Bakijine luke D187. Planirani rok završetka svih radova na izgradnji kolektora po ovome ugovoru je oktobar 2021. godine”, stoji u saopštenju.

Napominje se kako je planirano da se ugovor T2b finansira preostalim kreditnim sredstvima, domaćim grant sredstvima (sredstva Fond za zaštitu okoliša FBiH, sredstva Vodoprivrede HNK) i sredstvima iz budžeta Grada Mostara.

Grad Mostar investitor je i rekonstrukcije Ulice kneza Višeslava, a radove izvodi HP INVESTING d.o.o. Mostar. Nadzorni organ je poduzeće CADORO-ING doo Mostar, a ukupna vrijednost radova je 540.000 KM.

Projekat rekonstrukcije Ulice kneza Višeslava (Rudarska) obuhvata proširenje postojeće dvotračne ceste od vrha Avenije do Pete osnovne škole u naselju Rudniku, na četverotračnu ulicu, prema projektnoj dokumentaciji INTEGRA doo Mostar.

U okviru planiranih radova predviđena je izgradnja nove oborinske odvodnje, javne rasvjete, izmještanje postojećih komunalnih instalacija, rješavanje prilaza objektima, horizontalna i vertikalna signalizacija i dr.

Završetak radova na ovom projektu očekuje se u junu 2021. godine.

Iz Grada Mostara napominju kako se radovi izvode usklađeno s odvijanjem radova na izgradnji desnoobalnog kolektora na ovoj dionici.

“Puštanje u promet zavisi i od brzine završetka radova na kolektoru. Dok traju radovi saobraćaj se odvija preko novoizgrađene ceste od novog mosta na rijeci Neretvi prema naselju Rudnik”, saopšteno je iz Grada Mostara.

(StarMo)