Naslovnica Život Grad u Kini zabranjuje konzumiranje pasa i mačaka

Grad u Kini zabranjuje konzumiranje pasa i mačaka

518
foto: agencije - ilustracija

Shenzhen — Južni kineski tehnološki centar Shenzhen predložio je zabranu konzumiranja pasa i mačaka dok se smanjuje trgovina divljim životinjama za koju naučnici sumnjaju da je dovela do izbijanja korona virusa.

U prijedlogu propisa gradske vlasti navedeno je devet vrsta životinjskog mesa koja su dozvoljena za upotrebu uključujući svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu, ribu i plodove mora.

“Zabrana konzumiranja divljih životinja uobičajena je praksa u razvijenim zemljama i univerzalni je zahtjev moderne civilizacije”, navedeno je u obavijesti, prenosi agencija Reuters, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

Naučnici sumnjaju da je novi virus prešao na ljude od životinja. Neke od najranijih infekcija pronađene su kod ljudi koji su bili izloženi tržištu divljih životinja u glavnom gradu provincije Hubei, Wuhan, gde su se prodavali šišmiši, zmije i druge životinje.

Dokument je priznao status pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca i zabranio bi njihovo konzumiranje. Zmije, kornjače i žabe isključene su sa odobrene liste, uprkos popularnom jelu na jugu Kine.

Ostalo meso koje je dozvoljeno za jelo su jagnjetina, meso magarca, patke, guske i goluba. U prijedlogu se navodi da u Kini postoji više od 2.000 vrsta zaštićenih divljih životinja.

(StarMo)