Naslovnica Izdvojeno Grad Mostar traži uključivanje “stranaca” u problem Uborka

Grad Mostar traži uključivanje “stranaca” u problem Uborka

257
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Grad Mostar uputio je službeni dopis Uredu visokog predstavnika (OHR), Izaslanstvu Europske unije u BiH i veleposlanstvima stranih zemalja u Sarajevu u kojemu se traži njihove “uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku”.

“Zbog novonastale situacije i blokade deponija, te činjenice kako Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponiranje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara”, navodi se u dopisu Grada Mostara.

U dopisu se podsjeća na povijest odlagališta na Uborku, koje je otvoreno još 1960. godine, a u čiju su modernizaciju u proteklih deset godina investirana značajna sredstva Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) i Svjetske banke.

“Staro odlagalište je zatvoreno, a novo poduzeće JP Deponija d.o.o. Mostar upravlja novim regionalnim deponijem, na kojem se trenutno vrši odlaganje otpada, a koje je izgrađeno kreditnim sredstvima Svjetske banke. Ovaj deponij izgrađen je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takav planiran je od početka kao regionalno odlagalište koje bi opsluživalo 12 općina, kao jedno od pet najsuvremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH”, stoji u dopisu Grada Mostara.

Međutim, mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” tvrde kako je kapacitet odlagališta odavno premašen te traže njegovu sanaciju i zatvaranje.

“Grad Mostar razočaran je time da USAID podupire udruženja koja nelegalno blokiraju prometnicu i zaustavljaju odlaganje otpada držeći tako 100 000 građana Mostara taocima”, poručili su iz Gradske uprave.

(StarMo)