Naslovnica Mostar Grad Mostar naredio rigorozne mjere

Grad Mostar naredio rigorozne mjere

709
Ljubo Bešlić

Mostar — Štab Civilne zaštite Grada Mostara donio je u srijedu naredbu kojom se odmah obustavlja rad ugostiteljskih i drugih objekata u Gradu Mostaru, te zabrana
okupljanja građana u parkovima i na javnim površinama, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.

“Obustavlja se rad kulturnih institucija: kina, muzeja, kazališta/pozorišta, umjetničkih galerija i slično na području Grada. Također, odmah se obustavlja i rad javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa centara, fitnes centara i slično.

Otkazuje se održavanje svih javnih skupova u Gradu Mostaru, kao i privatnih skupova, proslava i drugih okupljanja, kako u organizaciji pravnih tako i fizičkih osoba.

Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića: restorana, pizzeria, slastičarni, ćevabdžinica, nargila barova, caffe i bistro barova, klubova, diskoteka, kasina, sportskih kladionica, rad kafića u sklopu benzinskih pumpi i slično na području Grada Mostara u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe. Od ove naredbe se izuzimaju oni ugostiteljski objekti koji se, pismenim putem prema Štabu CZ Grada Mostara, izjasne da će obavljati isključivo dostavu hrane, uz pridržavanje mjera zaštite i fizičkog razmaka prilikom dostavljanja hrane i pića, s tim da i dalje ne smiju služiti hranu i piće u objektu, niti primati goste u objekte.

Obustavlja se rad svih tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona, butika i slično.

Rad trgovina osnovnim prehrambenim artiklima (supermarketi, hipermarketi, pekare, apoteke, benzinske pumpe) se organizira do 18 sati u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.

Obustavlja se rad buvljih, sedmičnih tržnica/pijaca, auto tržnica i sličnih u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe, dok se rad zelenih pijaca i piljara odvija uz poštivanje preventivnih higijensko-epidemioloških mjera”, stoji, takođe, u naredbi.

Štab Civilne zaštite Grada Mostara naložio je i svim odjelima Gradske uprave, te upravama privrednih društava, fizičkim i pravnim licima na području Grada Mostara da pojačaju provođenje općih i posebnih mjera zaštite stanovništva od zarazne bolesti, sa posebnim naglaskom na pojačanu vanrednu dezinfekciju poslovnih površina, sredstava javnog prevoza (autobusi, taxi vozila, kombi vozila). Ujedno se zadužuje Javno poduzeće Mo-Bus i Autoprevoz-Mostar da odmah reduciraju javni linijski prevoz.

Zaduženi su povjerenici mjesnih zajednica da obavještavaju Štab CZ Grada Mostara i nadležne policijske stanice o poznatim kretanjima osoba kojima su izdana rješenja o kućnoj izolaciji u svojim mjesnim zajednicama.

“Prilikom ukopa umrlih osoba Štab CZ preporučuje obavljanje obreda sa minimalnim brojem prisutnih uz pridržavanje mjera minimalnog socijalnog kontakta (bez fizičkog kontakta)”, saopštio je Štab CZ Grada Mostara.

Preporučuneo je javnim organizacijama, institucijama, javnim ustanovama, poduzećima i ostalim pravnim subjektima koji se bave pružanjem usluga građanima (elektrodistribucija, telekomi, pošta, banke i sl) da uvedu racionalizaciju radnog vremena i osoblja, te da vrše dezinfekciju prostorija i površina, u skladu sa pojačanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

“Svi navedeni subjekti obavezni su dostaviti informaciju o poduzetim mjerama Štabu CZ Grada Mostara na mail czmostar@bih.net.ba ili na telefon/ faks broj 036 558 253.

Nalaže se Službi za inspekcijske poslove da osigura dežurstvo nadležnih inspektora i da na terenu u skladu sa svojom nadležnošću vrše nadzor provođenje naredbi u saradnji sa PU Mostar. Kontakt telefon Službe je 036 505 521”, stoji u naredbi koju je potpisao komandir Štaba Civilne zaštite Grada Mostara, Ljubo Bešlić.

(StarMo)