Naslovnica Život Grad iz kojeg je sve krenulo sada je u “normali”

Grad iz kojeg je sve krenulo sada je u “normali”

286
foto: agencije - ilustracija

Wuhan — Situacija u kineskom gradu Wuhan, iz kojeg je, kako se tvrdilo, potekla pandemija virusa korona, vratila se u normalno stanje, ekonomija, škole i turističke atrakcije otvoreni su i rade na uobičajen način, a zvaničnici tvrde da je grad u potpunosti bezbjedan.

Vlasti u Wuhanu pozvale su strane novinare da u zvaničnoj turi obiđu grad kako bi izvijestili o naporima koji su u tom gradu preduzeti s ciljem oporavka ekonomije urušene pandemijom, prenose bh. portali, pozivajući se na agenciju Srna.

U ovom gradu potvrđeno je više od 80 posto smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19 od ukupnog broja svih zaraženih u Kini, ali lokalni slučajevi transmisije u Wuhanu nisu zabilježeni još od maja, dok su restriktivne mjere uvedene tokom dvomjesečnog karantina ublažene, prenosi Reuters.

Pristup pijaci sa koje su, kako se tvrdilo, potekli prvi slučajevi zaraze virusom korona, još je ograničen.

Iako su zvaničnici zatvorili pijacu navodno povezanu sa prvim slučajevima zaraze, sve veći broj naučnika smatra da virus nije potekao sa ovog mjesta.

Neke studije ukazuju na to da je virus korona već cirkulisao prije nego što se pojavio na pijaci, i to putem viša ruta transmisije, a na mnoga pitanja u vezi sa njegovim porijeklom i dalje treba da bude odgovoreno.

(StarMo)