Naslovnica Region Grabar-Kitarović: EU treba reagovati brzo

Grabar-Kitarović: EU treba reagovati brzo

640
Kolinda Grabar - Kitarović

Zagreb — Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je na važnost proširenja Evropske unije na jugoistok Evrope jer bi u protivnom, kako je rekla, treće strane koje nisu nužno dobronamjerne mogle ispuniti prazninu i dovesti do toga da evropski projekat ne bude dovršen.

Na kongresu Evropske narodne stranke (EPP), na kojem je jedna od tema bila i proširenje na zapadni Balkan, hrvatska šefica države rekla je da EU treba reagirati brzo i pokazati “posvećenost budućnosti naših susjeda jer će u suprotnom neko drugi to učiniti i evropski projekat neće biti dovršen”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodala je da se jugoistočna Evropa nalazi u centru današnjih velikih globalnih sigurnosnih izazova i postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa, prenosi Fena.

“Stratešku prazninu, vakuum stvoren zbog neizvjesne euroatlantske budućnosti i sporog provođenja potrebnih reformi, postepeno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj dio našeg kontinenta. Praznina koja nastaje zbog nesigurnosti te presporih reformi koriste se kako bi treće strane ispunile tu prazninu a nisu nužno dobronamjerne”, rekla je.

Istakla je da se ne smije zaboraviti na hrvatske susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost EU-a. “Ne smijemo pristati na status quo. Moramo biti svjesni da se mora jačati i konsolidirati cijela Evropa”, rekla je.

(StarMo)