Naslovnica BiH GP BiH spriječila ilegalni promet vojnom opremom

GP BiH spriječila ilegalni promet vojnom opremom

407

Sarajevo — Pripadnici Granične policije (GP) BiH 24. decembra su na izlasku iz BiH, na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška, spriječili nezakonit promet 17 komada metal detektora marke CEIA, tip Mil D1, koji spadaju u vojnu opremu.

Vojna oprema je otkrivena prilikom detaljnog pregleda priključnog vozila, bh. nacionalnih oznaka, na drugoj liniji graničnih provjera. Vozilom je upravljao državljanin BiH, saopšteno je iz GP BiH.

Daljnjim operativnim radom, pripadnici GPBiH došli su do saznanja da se u vezu s ovim događajem dovodi još dvoje bh. državljana. Pretresom objekata koje koriste spomenuto dvoje bh. državljana na području Sarajeva, pripadnici GPBiH pronašli su još 13 komada metal detektora, a zatim još dva na drugoj lokaciji, također u Sarajevu.

O ovom događaju su obaviješteni tužilac Tužilaštva BiH i sudija Suda BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, protiv osumnjičenih će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Otkriveni metal detektori, ukupno 32 komada, i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti i bit će predani u depo Suda BiH. Pripadnici GPBiH nastavljaju rad na ovom slučaju, saopšteno je iz Granične policije BiH.

(StarMo)