Naslovnica Politika Govedarica: Promovisanje trećeg entiteta – šteta RS-u

Govedarica: Promovisanje trećeg entiteta – šteta RS-u

361
Vukota Govedarica - SDS

Sarajevo — Milorad Dodik je opet pokazao da je jedini promoter hrvatskih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini a koji ne dolazi iz reda hrvatskog naroda, kazao je danas novinarima član Predsjedništva Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica reagujući na posljednje Dodikove izjave.

“Zašto je to tako i zbog čega Dodik godinama pravi ili pokušava da napravi određene ustupke prema Draganu Čoviću to ne bih apostrofirao. Znam samo da je to u potpunosti nepotrebno sa aspekta nacionalnog interesa srpskog naroda koji živi u Bosni i Hercegovini”, istakao je Govedarica i naglasio da je pogrešno rješavati pojedinačno nacionalna pitanja u domenu izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Samim tim Srpska demokratska stranka je viđenja da pitanje izbora autentičnih predstavnika jednog od naroda u BiH, kako to Dodik i Čović vole da kažu u ovom slučaju, treba rješavati izbornim zakonom Federacije BiH, a ne izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Sva sporna pitanja između Bošnjaka i Hrvata treba rješavati Vašingtonskim sporazumom, tako da srpski narod nema nikakve potrebe da remeti svoju ustavnu poziciju. Promovisanje nekog trećeg entiteta ili u ovom slučaju izbornog zakona može samo da napravi štetu Republici Srpskoj”, dodao je član Predsjedništva SDS-a.

Govedarica je rekao da Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine treba rješavati pitanje sprečavanja izbornih prevara i raznih vidova manipulacija kao i sva druga pitanja političkog primitivizma i beskrupulozne bahatosti koju smo na proteklim parlamentarnim izborima imali priliku da vidimo.

“Nikada u istoriji Republike Srpske, niti jedan njen visoki funkcioner nije sebi dao za pravo da se zalaže za interese naroda kojem ne pripada a da pri tom zanemaruje interese naroda iz koga dolazi i zbog toga pozivamo srpskog člana Predsjedništva BiH da takve lične potrebe obuzda”, istakao je Govedarica.

“Zašto bi jedan Srbin ako to zaista jeste, imao suštinsku potrebu da energično u kontinuitetu lobira za interese hrvatskog naroda u BiH imajući u vidu da otvorena pitanja bošnjačko-hrvatskih odnosa trebaju da rješavaju oni narodi koji su za to pozvani”, upitao je Govedarica, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Onasa.

(StarMo)