Naslovnica Izdvojeno Gotovo je: Potpisan sporazum o Mostaru

Gotovo je: Potpisan sporazum o Mostaru

560

Mostar — Nakon 12 godina lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice konačno su postigli dogovor o Mostaru.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su sporazum o novom izbronom modelu i izmjenama Statuta Grada Mostara. Sporazum je potpisan u prisustvu predstavnika međunarodna zajednice.

Danas bi trebao biti potpisan i dokument kojim se obavezuju dvije stranke, SDA i HDZ, da nastavljaju dobre partnerske odnose.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon što je postignut Sporazum za Mostar izjavio je kako je to dobar dan za taj grad i Bosnu i Hercegovinu. Istakao je kako se radi o dogovoru koji pokušava da izbalansira etnički i građanski princip, što je Dejtonski princip.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je kako su SDA i HDZ postigli dogovor za potpisivanje dva sporazuma – jedan koji se tiče Izbornog zakona u Mostaru i Statuta Grada Mostara, a drugi se tiče Izbornog zakona Bosne i Hercegovine gdje, istakao je, žele osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, uključujući Predsjedništvo BiH.

“Već iduće sedmice SDA i HDZ podnose Prijedlog izmjena Zakona za izborima u Mostaru kako bi se održali izbori održali zajedno s lokalnim izborima”, rekao je Čović.

 

(StarMo)