Naslovnica Region “Gotovo je” / Brnabić: Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji

“Gotovo je” / Brnabić: Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji

129
Ana Brnabić

Beograd — Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na današnjoj sjednici Vlade ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namjene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom “Rio Tinto”.

Premijerka je pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju ih.

“Nudim da moj tim iz kabineta pomogne u analizi ako pomoć bude bila potrebna”, istakla je Brnabić, prenosi Patria.

Navodi da je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka već rekao da želi dokumete i da može večeras da ih preuzme.

Prema njenim riječima, na sjednici je ukinuta odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine.

“Ispunili smo sve zahtjeve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtjevi su ispunjeni”, navela je premijerka.

Podsjetila je da je “Rio Sava Exploration”, kćerka kompanija “Rio Tinto” u Srbiji, u toj zemlji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rješenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje u Srbiji.

“Krenuli su u istraživanje, 2006. je izmijenjen zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koji govori da onaj koji istražuje ima pravo da eksploatiše, 2012. dobili su rješenje o izvođenju bušotina velikog prečnika i evo nas danas”, navela je Brnabić.

Brnabić je dodala da Rio Tinto nije pružio dovoljno informacija.

Dodala je i da su ispunjeni svi zahtjevi lidera inicijative “Kreni-promijeni” Save Manojlovića.

“Ispunili smo, ako mene pitate čak i neke njihove hirove, a ne samo zahtjeve i Savo Manojlović je to i potvrdio, mislila sam da je racionalan i kredibilan sagovornik, nažalost, imala sam priliku, koliko ovih dana, da se u to razočaram, gospodin Manojlović je pozvao na proteste iako je rekao da su ispunjeni zahtjevi, pa je pokrenuo narodnu inicijativu za izmjene i dopune zakona o rudarstvu. Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok da se odgovori na narodnu inicijativu je 15 dana, meni djeluje kao razuman rok, ako je mislio da nije, mogao je da kaže da mu se odgovori u roku od 48 sati”, rekla je Brnabić.

(StarMo)