Naslovnica BiH Gorivo pojeftinjuje, zašto trend ne slijede i ostali?

Gorivo pojeftinjuje, zašto trend ne slijede i ostali?

109
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Rast cijena hrane i usluga trgovci su uveliko pravdali enormnim poskupljenjem goriva.

Međutim, iako su naftaši korigovali cjenovnike, niko od prodavaca nije posegao za istim potezom i pojeftinio robu ni za fening, prenosi televizija N1.

Prethodnih mjeseci svi, od proizvođača do trgovaca, na dnevnom nivou mijenjali su cijene robe i kao opravdanje za taj potez navodili poskupljenje goriva.

“Međutim, otkako su cijene na benzinskim pumpama počele da padaju, pojedini mijenjaju priču te navode da gorivo toliko i ne utiče na cijenu neke robe. Ne pratimo mi baš taj rast cijena goriva, već više berzu. I gorivo učestvuje u cijenama, ali ne baš toliko”n rekao je predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos i dodao da vreća brašna od 25 kilograma trenutno košta 30 KM.

S druge strane, pekari navode da je važno da je zaustavljeno divljanje cijena.

“Ne vidim nikakve naznake da će nešto pojeftiniti. Važno je da su cijene prestale da rastu. S obzirom na to da je bila rodna godina, možda će nešto i pojeftiniti”,rekao je predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić.

Ekonomisti, s druge strane, navode da cijene moraju padati. To se već dešava na svjetskom tržištu i mora se prenijeti i do potrošača.

“Brašno mora pojeftiniti. Trgovci će još jedno vrijeme kalkulisati, mogu napraviti ekstraprofit u kratkom periodu, ali kako vrijeme bude odmicalo, biće pod pritiskom, ali na kraju i konkurencije, i moraće spustiti cijene da bi privukli kupce”, rekao je Glasu ekonomista Marko Đogo.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)