Naslovnica Mostar Gorilo je tih dana “sve što je srpsko”…

Gorilo je tih dana “sve što je srpsko”…

862

Mostar — Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka Dželetović izjavila je kako je mjesec juni 1992. godine “bio tragičan mjesec za Srbe u dolini Neretve kada je za svega nekoliko dana nestalo 431 lice.

– Neki su ubijeni, neki odvedeni u logore, a neki mrtvi razmijenjeni, kazala je Dželetović u Mostaru gdje je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve kada je za nekoliko junskih dana 1992. od Čapljine do Bradine “protjerano više od 30.000 Srba” – javlja RTRS.

Pomen je služen u Staroj crkvi u Bjelušinama u Mostaru, a cvijeće je spušteno u rijeku Bunu.

Samo u mjestu Buna je na današnji dan nestalo 18 srpskih boraca i 11 civila, a za nekima od njih se još traga – naveli su okupljeni.

– Tih dana Mostar je gorio, gorilo je sve što je srpsko, gorila je naša Saborna crkva Svete Trojice. Danas kada se taj hram uzdiže vraća nam se vjera u ljude ovdje, u suživot i nadu – rekla je Dželetovićeva.

Član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić rekao je da se sa područja Hercegovine još traga za 81 osobom.

– Protok vremena nam nije saveznik kada je u pitanju traganje za nestalima, ali ćemo proces nastaviti i nadam se da ćemo imati vidljivije rezultate kada su u pitanju srpske žrtve – naveo je Perišić koji je ukazao na važnost kulture sjećanja kako se istorija ne bi ponavljala svakih 50 godina.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je danas služio pomen, istakao je da su najveća utjeha Hristos i obnova hrama.

– Naša crkva je zapaljena 15. juna 1992, a naša zajednica, kao i hram, iščupana iz korijena ovog grada. Naši vjernici su odvođeni iz stanova, ubijani. Za neke se još ne zna gdje su. Apelujem i danas i molim sve one koji bilo šta znaju o tome da, evo, kažu meni, pod zakletvom ispovjesti, samo da ih pronađemo i na dostojanstven način sahranimo – istakao je Krulj.

On je naglasio da je u Mostaru i danas teško, ali se Srbi ipak bore, obnavljaju Hram i svoju zajednicu.

(StarMo)