Naslovnica BiH Goražde: “Tri barijere” na ulasku u bolnicu

Goražde: “Tri barijere” na ulasku u bolnicu

400
foto arhiva

Goražde — U Kantonalnoj bolnici Goražde koronavirusom inficirano je osam zdravstvenih radnika.

Direktorica ove zdravstvene ustanove prim. dr Nermina Kamenica, kaže da je situacija “pod kontrolom i stabilna”, a bolnički krizni štab sinoć je donio niz pooštrenih mjera.

– Svi zdravstveni radnici pozitivni na koronavirus upućeni su odmah u izolaciju, dobrog su zdravstvenog stanja i bez simptoma. Osoblje bolnice se češće testira, vodi se računa o distanci između odjela bolnice, o kontaktima i distanci čak i sa svojim ukućanima. Želim da naši građani znaju da virus nije na odjelima bolnice, da virus nije u bolnici i mi svakodnevno provodimo sve mjere zaštite – naglasila je dr. Kamenica.

Bolničke prostorije se dezinfikuju dva puta dnevno, a postavljen je i dezinfekcioni tunel na ulaz bolnice za pacijente i osoblje.

Imamo tri barijere koje se moraju proći za čist ulazak u bolnicu koja radi 24 sata. Vršimo sve hirurške i operativne zahvate, porođaje. Imamo trijažni odjel, kontejner i šator za pacijente koji su sumnjivi, koji dolaze pod temperaturom. Također pacijenti koje treba hospitalizirati se testiraju i neka se pacijenti ne plaše, bolnica nije zaražena- tvrdi direktorica.

Građanima je uputila apel da poštuju naredbe i mjere zaštite te da budu savjesni i pažljivi, kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Koronavirusom inficirana su i tri uposlenika Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ Goražde.

(StarMo)