Naslovnica BiH Goražde: Treći smrtni slučaj u Domu za stare i iznemogle

Goražde: Treći smrtni slučaj u Domu za stare i iznemogle

283
foto: arhiva - ilustracija

Goražde — Sinoć je u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu, preminula još jedna ženska osoba koja je bila zaražena korona virusom. Ovo je treći smrtni slučaj među štićenicima ovog doma, u kojem je ukupno zaraženo 29 osoba.

Trenutno je na području BPK Goražde aktivno 88 slučajeva koronavirusa, dok se ukupno 121 osoba oporavila. U izolaciji se nalaze 273 osobe.

Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva naložio je Domu zdravlja i Kantonalnoj bolnici Goražde da obezbijede 24-satni medicinski nadzor štićenika u Domu za stare i iznemogle osobe.

– Razmatrajući epidemiološku situaciju na području BPK, Krizni štab naložio je i da se nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera pojača posebno u danima vikenda jer je zabilježeno nepoštivanje i kroz organizaciju velikog broja vjenčanja gdje je bio prisutan veći broj osoba od dozvoljenog. Inspekcija će pooštriti i kontrole objekata koje organizuju te proslave – kazao je ministar zdravstva BPK Eniz Halilović, prenosi federalna.ba.

Kantonalni krizni štab usljed pogoršanja epidemiološke situacije prošle sedmice donio je naredbu kojom se broj osoba u zatvorenom prostoru na području ovog kantona ograničava na 20, a na otvorenom je dozvoljeno okupljanje 50 osoba, uz poštivanje fizičke distance.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Takođe, Krizni štab zabranio je usluživanje nargila u svim objektima na području BPK Goražde.

Zbog nedostatka reagensa, a u cilju zaštite stanovništva od daljeg širenja koronavirusa na području kantona, zabranjena su serološka testiranja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području BPK Goražde, osim u slučaju medicinskih indikacija konstatovanih od strane nadležnog ljekara.

(StarMo)